Å gå i banken
Personlig økonomi
Her får du noen tips om hvordan banksystemet fungerer i Norge, med nyttige ord og uttrykk.
Banksystemet i Norge er raskt, enkelt og effektivt, sammenlignet med mange andre land. Men det hjelper ikke hvis du ikke vet hvordan du skal bruke systemet.
Å åpne en konto
Hvordan gjør du det?
I utgangspunktet trenger du bare å velge en bank. Banken vil be om identifikasjon, bevis på boligadresse, og kanskje vil de se arbeidskontrakten din. Har du ikke jobb vil banken be om mer informasjon. Du trenger D-nummer eller personnumer for å åpne bankkonto.
En konto, flere konti
I begynnelsen trenger du kanskje bare en vanlig brukskonto der lønnen din kommer inn automatisk hver måned, og en sparekonto der du får litt mer rente. Det finnes mange ulike typer:
- Boligsparing for ungdom
- pensjonssparing
- aksjesparing osv.
Du kan velge om du vil sette inn et fast beløp (fixed amount) hver måned eller et engangsbeløp (one time deposit). Spar helst litt hver måned, og gjør ikke som Tor, men sett for all del pengene i banken!
Nettbank
De aller fleste bruker nå internett for å «gå i banken».
Du logger deg inn i banken med Bank ID og du gjøre ALT du trenger i nettbanken: åpne konto, søke om lån, betale regninger og mye mer.
I Danmark har de sluttet å trykke pengesedler, og det er vel bare et tidsspørsmål før Norge følger etter. Men skal du ta ut kontanter (withdraw cash) må du fortsatt i minibanken (ATM). Husk å skjule inntastingen av PIN-koden.
Bankgiro, eller bare giro, var noe vi brukte før. Nå er denne papirlappen erstattet av nettbanken, men vokabularet for å betale regninger bruker vi fortsatt.
Avtalegiro bruker vi for å betale faste regninger, for eksempel husleie, strøm, avdrag på billånet og barnehage.
Mobilbetaling
I det siste har bankene kommet med digitale betalingstjenester som Vipps. Med disse tjenestene kan du overføre penger enkelt via smarttelefonen.
Overføre penger
Til nå har vi snakket om å sette inn penger.
Her kommer litt om å ta dem ut igjen.
Et uttak er det samme som withdrawal. Ofte er uttakene gebyrfrie (free of charge), men noen ganger påløper det et uttaksgebyr.
Å overføre penger (transfer) er veldig enkelt i Norge. Du kan fritt overføre mellom ulike banker, alt du trenger er et bankkontonummer, og evt et KID - nummer. (kundeidentifikasjonsnummer). Dette nummeret finner du på fakturaen du fikk fra den du skal betale til.
For å sende penger til utlandet må du vite:
- Mottakers konto - Europa og noen land utenfor Europa krever IBAN (International Bank Account Number) -en internasjonal standard for bankkontonummer.
- Mottakerbanks BIC/SWIFT-adresse. BIC betyr Bank Identifier Code og er en kode som identifiserer en bestemt bank.
- Mottakers navn og adresse
- Valutasort du ønsker å betale i
- Du må gi informasjon til Valutaregisteret for beløp over 100 000 kroner
Lån
Trenger du mer penger enn du allerede har, må du kanskje ta opp lån. Da er det viktig a sjekke med alle banker for å finne de gunstigste vilkårene (renter, avdrag osv).
Kredittkort
Nordmenn har tradisjonelt vært forsiktige med å sette seg i gjeld. Men dette er i ferd med å endre seg. Du kan lese mer om dette her:
Aldri har folk i Norge hatt mer forbruksgjeld enn nå.
Flere ord og uttrykk
Å sette inn penger eller gjøre et innskudd er det samme som making a deposit.
Rente er det du tjener på innskuddet (interest).
Rentesatsen er prosenten du får på innskuddet (interest rate).
Hvis du vil ha høyere rentesats, må du åpne en sparekonto eller investere i fond.
Det var alt for denne gang - Vær fornuftig med din personlige økonomi!