Tilbake

Hva spiser vi til jul?

Norsk julemat i 2018

Det vi forbinder aller mest med julefeiringen er kanskje julematen. Men julemat i Norge er ikke bare én ting! I denne artikkelen får du vite hva Lingus medarbeidere setter på bordet julaften. Som du vil se er det ganske variert kost ...

Hva spiser vi til jul? - Norsk julemat i 2018

Ola - faglig leder, Kompetansepluss

Kokt torsk (helst kjøpt på torget samme dag) var vanlig på vestlandet, vet ikke hvor mange som fortsatt har torsk på julaften, men det er nok en del i Bergen og omegn.

 

Ingrid - norsklærer, Oslo

Ribbe! Gjerne vakuumpakket fra Gilde og reist ordentlig langt. Ribba hos meg får ikke gå i fred for middelhavspåvirkning. Hvitløk, urter, epler og rødvin i marinaden. Hjemmelaget surkål. Kommer fra Lørenskog. Der er det ikke mange lange levende mattradisjoner annet enn at vi rives mellom å diskutere om det heter poteter eller potteter. Der gikk skillelinjene. Dessuten er jeg barn av 70-tallet, da italiensk mat som fremmedkultur for alvor inntok kjøkkenet. Så både sted og tid er viktig.

 

Yngvil - nettinstruktør og bloggredaktør 

Svinestek med surkål og poteter, hjemmelagde kjøttkaker og medisterpølse (ikke sossisser...)
Multer med rømme/kremfløte til dessert. Men det er når jeg er i Norge. 

Siden jeg feirer denne julen i Alaska blir det vel bjørnekjøtt...

 

Odd - Lingu CEO 

Ribbe med surkål, medisterpølse, sossisser, rosenkål, gulrot, pottit og feit, brun saus. Mor er fra Hadeland så ingen vestlandstradisjoner hos meg.

 

Astrid Lura - Lingu COO

Pinnekjøtt! Opprinnelig morfar sitt. Han kjøpte hele lammesider og tørket og saltet dem selv nedi kjelleren - magisk godt!
I dag er det Håland Kjøtt (lokalslakter) sin røykte pinebog som er best. Tilbehør er selvfølgelig poteter, kålrabistappe og fett/smør.

 

Min vri på denne maten er å renske kjøttet, mose potetene og blande alt sammen med masse kålrabistappe til det ser ut som en lapskaus*. Da får man litt av alt i hver magiske bit! (*Astrids julebarnemat - jeg blir aldri for voksen!)

 

Laia Amela - illustrator, Barcelona -Spain

We eat soup and shellfish, like little lobsters and mussels and shrimps. As sweets we have some special christmas cakes.

First, we have the turron which is kind of a brownie but much harder, very sweet. There's several flavours: almonds, chocolate, coconut, etc. We also have neulas which are like a cruncky tubular cookie. And we also have polvorones which are like individual mini cakes, very dense with a dusty texture.

 

Anika - Senterleder, Oslo

Pierogi, Barszcz, Soppsuppe, Kutia, Karpe, og noe som heter kompot z suszonych owocow  (!) en slags gløgg, brygget på tørket frukt.

 

Sigrid Holdahl - norsklærer, Stavanger

Aperitiff: Butterdeig med ost. 
Drikke: En eller annen Chardonnay fra Bouchard Âiné & Fils Bourgogne.


Forrett: Hjemmelaget løksuppe laget på kraft, sjy og hvitvin samt rikelig med Gruyère.
Drikke: Fortsetter med Chardonnay.   (Norskbloggen: Vi kommer gjerne innom!)


Hovedrett: Langtidsstekt kalkunfilet med hvitløk og ovnsstekte ringerikespoteter. Saus laget på kylling kraft, sjy og hvitvin. Tilbehøret er asparges og salat med vinagrette.
Drikke: Chardonnay; hvorfor endre noe som er så godt? Sannsynligvis flaske nummer to.


Dessert: Hjemmelaget Valrhona sjokolade mousse (uten gelatin) med appelsincoulis.
Drikke: Chardonnay. Hvis det fortsatt er igjen noe. (Norskbloggen: Vi dro hjem igjen)

 

Kjære Lingu- student og Norskbloggleser: Nå er det DIN tur!

Hva spiser DU til jul? 

Har du gjort nordmann av deg og putter i deg ribbe og surkål? Eller har du med deg ditt hjemlands mattradisjoner inn på kjøkkenet?

Kanskje du ikke feirer jul? Hva er da din og din families yndlingsmat til fest?

 

Bruk kommentarfeltet her eller legg inn din favorittoppskrift på Lingu's facebookside! 
Facebook sidene våre: Lingu Oslo og Lingu Stavanger

 

Norskbloggen og Lingu ønsker deg en riktig god og fredfylt jul!

  

 

 

JULEMAT FRA HELE VERDEN 

Annie Lampe, en av våre flotte Lingu studenter, har laget en oversikt til oss over maten de pleier å lage til fest i hennes hjemland: Hallaca fra Venezuela

 

Yngvil Vatn Guttu

Yngvil Vatn Guttu
24. des 2018

Kommentarer