Back

Hva har du på matpakka?

Norwegians and their sacred packed lunch

A "matpakke" is much more than just a packed lunch. It is a national institution kept alive by hungry Norwegians every single day. The tradition of bringing a "matpakke" to work every day sets Norwegians aside from even their closest neighbors, the Swedes. Let Tor show you how to make the perfect matpakke!  

Hva har du på matpakka? - Norwegians and their sacred packed lunch

Nordmenn og den hellige matpakken. En innføring

Jeg har en svensk venn som bodde i Norge i ett og et halvt år. I den perioden jobbet han i et IT-selskap. Totalt var det vel 10 stykker som jobbet der. Min svenske venn heter Daniel, men alle kaller ham Danne.  

Danne syntes det var så rart at hans norske kolleger bare spiste et par brødskiver med kjøtt- og ostepålegg til lunsj hver dag.

Danne syntes synd på sine kolleger som måtte smøre sin egen lunsj hver dag før jobb.   – Usj, det är synd om dessa nordmännen, tenkte Danne   (hadde Danne vært norsk ville han sagt "synd PÅ" – red.) (Vel… hadde Danne vært norsk ville ikke denne historien ha funnet sted. Også red.)  

En dag bestemte Danne seg for å overraske sine kolleger. Han lagde spagetti med kjøttboller og tomatsaus til lunsj til alle på jobben – det ble ”riktigt mums” som de sier på svensk.   Alle Dannes kolleger smakte på maten som Danne hadde lagd. Danne fortalte dem at i Sverige spiser man alltid varmmat til lunsj.

Hans kolleger smilte og nikket og takket for maten… og så tok de alle fram matpakkene sine og spiste seg gode og mette…   Danne klødde seg i hodet. Han kunne ikke skjønne at disse nordmennene foretrakk den kjedelige matpakken med kneippbrød og pålegg.  

Men sånn er det; matpakken er hellig i Norge.  

Her er en enkel oppskrift med forklaringer for deg som aldri har smurt matpakke før.  

 

Å smøre matpakke

(HUSK: Det heter å ”smøre” matpakke, ikke "lage" matpakke.)  

Du trenger:

  1. Kneippbrød
  2. Smør
  3. Pålegg
  4. Mellomleggspapir (dobbelt hvis du bruker agurk, se video red.)
  5. Matpakkepapir eller matboks  

 

 

Dette gjør du:

  • Skjær to skiver brød.
  • Legg brødskivene på en tallerken eller en brødfjel.
  • Smør smør på brødskivene og legg på det pålegget du ønsker.
  • Legg den første brødskiven i en matboks eller på matpakkepapir.
  • Legg mellomleggspapir oppå brødskiven.
  • Legg så den andre brødskiven oppå den første.
  • Pakk sammen matpakken i matpapiret eller lukk matboksen hvis du bruker matboks.  

 

Ordforklaringer

Kneippbrød

Kneippbrød finner du i alle dagligvarebutikker i Norge. Det er et billig og middels godt brød. Du kan selvfølgelig bruke et brød som smaker bedre enn kneippbrød, men dersom du skal smøre en ekte matpakke etter norsk standard, bør du ha kneippbrød.

Mellomleggspapir

Mellomleggspapir er et tynt, glatt papir som du legger mellom brødskivene

Pålegg

Pålegg er alt (spiselig) du kan ”legge på” brødskiven. Typisk matpakkepålegg er: salami, skinke, servelat, gulost, brunost, leverpostei og makrell i tomat.

— Makrell i tomat er min favoritt.

 

 

Et spørsmål til slutt

Vet du hva en matpakkekjører er?

Yngvil Vatn Guttu

Yngvil Vatn Guttu
31 Jan, 2017

Comments