Nasjonalretten Fårikål
Norsk matkultur
I dagens episode lærer du hvordan du kan lage nasjonalretten, Fårikål. Vask henda, spenn på hodetelefonene og bli med på kjøkkenet med Camilla!
Du, skal vi gjøre noe annet i dag?
Skal vi gjøre noe vi ikke har gjort før? Skal vi teste ut noe hekt nytt? Jeg tenkte at i dagens epsiode så kunne du bli med meg inn på kjøkkenet så kunne vi sammen lage en av Norges mest kjente nasjonalretter som det er veldig vanlig å spise om høsten. Har du lyst til det?
Ja, da begynner vi.
Så hyggelig at vi skal lage mat sammen! Det har vi ikke gjort før. Vi skal lage Fårikål og du lurer kanskje på hva Fårikål er? Da kan jeg fortelle at det er ikke svinekjøtt og det er heller ikke oksekjøtt, men det er altså lammekjøtt som er hovedkomponenenten i denne matretten. For vegetariks variant se link i shownotesene. Men jeg kan ikke garantere hvordan det vil smake fordi jeg har aldri spist Fårikål som vegetarisk rett. Dette er en kjøttrett, og det er en matrett som nordmenn flest spiser mest om høsten. Man spiser det stort sett ikke ellers, man forbinder det med høstenog det er historisk sett fordi lam ble slaktet om høsten.
Den oppskriften du får her er til 4 personer.
Du trenger
-
1,5 kg fårikålkjøtt
-
1,5 kg hodekål
-
4 ts hel pepper
-
2 ts salt
-
3 dl vann
1) Del hodekålen i båter eller i skiver
2) Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene.) Moren min liker å brune kjøttet først for hun mener at det gir en enda bedre smak. Da skal du altså bare brune, ikke steke kjøttet. Det betyr en rask omgang i gryta med litt smør bare for å gi kjøttet litt farge. Så legger du kål og kjøtt i lag.
3) Hell på vann. Kok opp, sett på lokk og senk varmen. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2,5 timer.
4) Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter.
Jeg pleier å spise Fårikål med poteter som ikke er skrelte, det vil si at skallet er fremdeles på. Det er en opplevelsel å skrelle potetenen og mose potetene sånn at de svamper opp all den deilige kraften. Men du trenger ikke! Du kan godt skrelle potetene hvis du vil.
Og da har du laget Fårikål!
Personlig så synes jeg at man ødelegger maten hvis man skal drikke brus til Fårikål. Det er er noe med det søte klissete til det salte, men jeg synes brus passer dårlig til mat generelt. Hvis du ikke drikker alkohol så kan du drikke boblevann eller alkoholfri øl eller hva det måtte være du liker å ha til. Personlig så synes jeg et glass rødvin til Fårikål er godt, ikke hvitvin, det er ikke så godt.
Da tenner du på lysene, fyrer i peisen og dekker på bordet og ønsker alle velkommen til bords!
Gratulerer du har lagt din aller første Fårikål!