Back

Lytting gjør deg enda bedre i norsk!

Tre teknikker som løfter norsken din

This is the last episode of this season, and Camilla talks about what kind of listening techniques can help you reach your language goals.

For å trene opp lytteferdigheter på norsk så skal jeg introdusere tre ulike teknikker. Den første teknikken er målbevisst lytting. Den andre teknikken er mengdelytting og den tredje teknikken er passiv lytting. Er dere klare?

#1 Målbevisst lytting

Målbevisst lytting handler om detaljfokus. Det er en prosess som hjelper deg å identifisere hva det er som stopper deg fra å forstå nordmenn når de snakker og så fikse akkurat det. Målbevisst lytting er kanskje den mest krevende av de tre teknikkene. 

Du må ha god tid. Du må kanskje sitte et sted og ha muligheten til å skrive, og du må ha konsentrasjon og fokus med deg. Når du lytter målbevisst så er det ganske lurt å ha penn og papir framme, og hvis du har god tid så kan du skrive diktat av det du hører. 

Hva var det du fikk med deg? Hvordan var rekkefølgen? 

Dette er en veldig fokusert og ekstremt effektiv måte å analysere og gå grundig til verks i hvordan setningene er konstruert.

Forsto du alle ordene eller var det slik at ordene ble uttalt på en annen måte du tenkte? 

Norskpodden er fin å ha sånn sett, fordi vi har jo alltid transkripsjoner av alle episoder på norskbloggen.no. Der kan du gå inn og så kan du lese det du hørte og så kan du se om det matcher med det du trodde det betød eller hva du trodde at de sa. 

En annen måte du kan gjøre det på hvis du ikke har fullt så god tid og ikke ønsker å sitte å skrive er å gå tilbake og gjenta de sekvensene som du ikke forstod fra, for eksempel en episode av norskpodden. Da kan du gå og lytte gjentatte ganger sånn at du analytisk forsøker å finne ut hva du tror det er de sier. Så kan du gå tilbake til norskbloggen og så kan du lese transkripsjonen og så kan du se om det passer. 

Den siste måten du kan faktisk trene målbevisst lytteevnen din er noe som heter skygging. Ok, så la oss si du lytter til en episode av norskpodden og så tar du og lytter til den første sekvensen og så trykker du på pause og så etterligner du det du nettopp hørte, i samme tempo. Så går du tilbake også lytter du en gang til og så hører du hvor mange av ordene du faktisk fikk med deg, og hvordan det føltes å snakke nettopp så fort. Tenk litt at du er en papegøye som skal trene deg. Dette er rett og slett deilig uttaletrening og tempotrening. Dette er det som skal minne deg på hvor du skal. 

Det er ikke så viktig hvilken av disse tre typene du velger å bruke. Det er ikke sånn at den ene er bedre enn andre. De er alle sammen den samme elefanten, bare forskjellige deler. Men det som er garantert er at å jobbe så fokusert med språket og med lyttingen vil løfte deg garantert opp til nye høyder av forståelse.  Ja, det er krevende men du vil bli godt belønnet for strevet 

 

# 2 Mengdelytting

Teknikk nummer 2 - Mengdelytting. Mens målbevisst lytting handler om å lytte så forsiktig og fokusert og konsentrert som mulig så handler mengdelytting om å lytte så mye som overhodet mulig. Hvis du vil forstå nordmenn når de snakker norsk så er det viktig å øve veldig mye. Dess mer du øver, jo raskere vil du plukke opp språket på en naturlig måte. Du kan, for eksempel, lytte til en nyhetspodcast mens du spiser frokost. Du kan, for eksempel, lytte til en lydbok på vei til jobben. Du kan, for eksempel, lytte til enda en podcast mens du rydder huset, vasker, stryker tøy eller hva det måtte være. Så kan du til slutt kose deg skikkelig med en film på kveldstid.

Det beste med denne type lytting er at det behøver ikke å ta så veldig mye tid ut av din vanlige rutine. Det er ikke sånn at det forventes at du skal sitte stille og konsentrert og ekstremt fokusert jobbe med små sekvenser av språket. Her er det mer det generelle helhetsbildet som du får med deg. Det beste er at du kan gjøre hvor som helst og når som helst. 

Bare husk på et par ting. Det er litt viktig at du lytter til noe som er til riktig nivå. Ikke lytt til noe som du synes er altfor vanskelig, for da mister du litt motivasjonen og så blir det bare støy i bakgrunnen. For det andre så må du finne temaer som interesserer deg, som du liker, og som du er litt fascinert av for da er det lettere å lytte og lettere å kunne fylle hullene. 

Når det gjelder den filmen du skal kose deg med på kveldstid så anbefaler jeg på det varmeste at du alltid har norske undertitler. Det er en fantastisk måte å få både lytteferdigheter på plass men samtidig sjekke om leseferdighetene og leseforståelsen samsvarer med lytteforståelsen

 

# 3 Passiv lytting

Så var det den siste teknikken som er passiv lytting. Det er en deilig ting å kunne gjøre. Det er rett og slett at du lar språket skylle over deg uten at du nødvendigvis behøver å tenke et eneste sekund på om du har forstått riktig eller hva det egentlig handler om. Det er bare å ha litt babbel på i bakgrunnen.

Jeg vil ikke anbefale at du driver med passiv lytting med øretelefoner på, for det synes i hvert fall jeg, er ganske slitsomt. Det synes jeg bare blir masete, men for eksempel å ha radio på i bakgrunnen, ofte og mye, det kan være veldig fint å gjøre.

Grunnen til at passiv lytting er så bra er fordi det gjør deg vant til rytmen og intonasjon til språket på en ganske ubevisst og digg måte. Så er det det at det å omgi deg med det målspråket ditt, altså omgi deg med norsk, altså høre mye norsk rundt deg det gjør at du får en slags personlig forbindelse til språket som kan øke motivasjonen din. Så til slutt så er det å bli vant til å ikke forstå alt er også en tilvenningsprosess som man blir smertelig klar over som innlærer av et nytt språk. Det er bare å være komfortabel med å ikke forstå alt. Det er også en viktig prossess i språklæringen. 

 

Har du noen ønsker om innhold til sesong nummer to av norskpodden? Send oss en mail på norskpodden@lingu.no da vel!

Camilla Cahill

Camilla Cahill
05 Jun, 2020

Comments