Tilbake

Camilla og Petrus tar norskprøven muntlig A2/B1

Tren deg opp til norskprøven!💪🏼

I dagens episode får du bli med på den muntlige norskprøven på A2/B1 nivå.

I denne episoden av Norskpodden skal vi vise dere hvordan en prøvesituasjon kan være på ekte! Vi skal faktisk sende Camilla og Petrus på Norskprøven og de skal sammen ta den muntlige delen av prøven på nivå A2/B1. Vi håper at du gjennom å lytte til svarene Camilla og Petrus gir, kan få litt ekstra hjelp med forberedelsene til prøvedagen. 

Camilla møter opp på Lingu og er litt nervøs. Når hun kommer inn på prøvestedet, møter hun en dame i resepsjonen som tar imot kandidatene. Hun smiler og ønsker Camilla velkommen og gir henne litt generell informasjon.

Resepsjonist: Hei! Har du tatt prøven før? 

Camilla: Nei. Jeg har bare lest litt om den. Hvor lenge varer egentlig en slik prøve?

Resepsjonist: Den varer i 20-30 minutter.

Camilla: Ok, så jeg må snakke alene i 30 minutter om ett tema?

Resepsjonist:  Nei, det må du ikke. Du tar prøven sammen med en annen kandidat.

Camilla: Sammen med en annen? Hvorfor det? 

Resepsjonist:  Det er et godt spørsmål. La meg forklare litt nærmere. Prøven måler ikke bare hvordan du snakker alene, men også hvordan du kommuniserer og utveksler meningene dine med andre.

Camilla: Aha, smart. Jeg skjønner. Men får vi samme resultat?

Resepsjonist:  Nei, dere får selvfølgelg individuelle resultater. 

Camilla: Greit, jeg er klar!

Resepsjonist: Vent litt nå. Jeg skal bare fortelle deg kort om oppgavetypene.

Camilla: Okok.

Resepsjonist: Prøven på nivå A2/B1 har tre oppgaver. Dere skal snakke alene i to av oppgavene, og dere skal snakke sammen i én av oppgavene. I de individuelle oppgavene skal dere beskrive, fortelle og uttrykke meninger. Og i samtaleoppgaven skal dere utveksle synspunkter og kommunisere med hverandre.

Camilla: Men, hva gjør jeg hvis jeg ikke skjønner hva eksaminatoren sier? Hva hvis det er en dialekt jeg ikke forstår? 

Resepsjonist: Det er godt du spør om det fordi husk at det er lov å spørre hvis dere ikke forstår oppgavene, man kan for eksempel si “kan du si det på en annen måte, kan du gjenta spørsmålet, kan du omformulere det litt”. Det er viktig at dere har forstått spørsmålet før du begynner på svaret. 

Døren til klasserom 403 åpnes og en dame kommer ut med et smil om munnen og ser rundt i rommet: Camilla Canon og Petrus Pettersen, er dere klare?

Camilla skal ta prøven sammen med en ukjent kandidat fra en annen skole. De har ikke snakket med hverandre før, og begge er litt nervøse. Den andre kandidaten heter Petrus og han går inn sammen med Camilla.

Eksaminator: Hei! Velkommen inn. Bare slå dere ned der, dere.

Camila: Hei! Takk. 

Petrus: Hei hei, takk jeg slår meg ned her.

Eksaminator: Men dere, da begynner vi  med en liten oppvarming. 

Eksaminator: Kan du fortelle litt om deg selv, Camilla?

Camilla: Ja! Jeg heter Camilla og jeg kommer fra England. Jeg har bodd i Norge i 1 år. Jeg er alenemamma og har ett barn. Jeg jobber som oljeplattformingeniør og på fritiden liker jeg å spille klarinett og trommer.

Eksaminator: Og kan du fortelle litt om deg selv, Petrus?

Petrus: Jeg heter Petrus og jeg kommer fra Kuala Lumpur, jeg har bodd i Norge i to år. Jeg er samboer med Norges søteste jente. Vi møtte hverandre da hun var på reise i Asia. Jeg jobber som sykepleier.

Eksaminator:  Herlig, veldig koselig å møte dere begge. 

Da skal vi begynne med det første spørsmålet. Dette er en individuell oppgave. I denne oppgaven skal dere fortelle og beskrive. Dere kan snakke i 1-2 minutter.

Eksaminator: Kan du fortelle om hva du pleier å bruke penger på? 

Camilla: Okei, jeg pleier å bruke penger på datteren min. Hun er veldig glad i Pokemon-kort og vi pleier å dra i Frognerparken på pokemon-jakt. Så jeg bruker også en del penger på å fylle opp telefonen min slik at jeg ikke går tom for internett. Jeg bruker også en del penger på mat. Mat er jo veldig dyrt i Norge. Jeg bruker også altfor mye penger på sko fordi jeg er gal etter sko. Nå har jeg nesten ikke plass til alle skoene mine så nå må jeg bruke penger på å kjøpe flere skap til dem.

Eksaminator: Kan du fortelle om et sted du har lyst å reise til?

Petrus: Åh, jeg har veldig lyst til å reise til Lofoten fordi jeg har aldri sett nordlys, men også fordi jeg har hørt det er veldig gode surfeforhold der. Da jeg bodde i KL, pleide jeg å kjøre til kysten for å surfe nesten hver helg. Og i tillegg er kjæresten min veldig glad i yoga og jeg har hørt at det er noen fantastiske yoga-sentre i Lofoten. Og så har jeg alltid drømt om å fiske torsk fra en liten fiskebåt. 

Eksaminator: Fint, da har vi kommet til spørsmål nummer 2, og dette er en samtaleoppgave. Nå skal dere to snakke sammen om ett tema i 5-7 minutter. Dere skal utveksle meninger og synspunkter.

Hva mener dere er det beste man kan gjøre for å bli kjent med nye folk?

Camilla: Tenker du på å få venner eller hva mener du?

Camilla: Ehm, ja. Det kan være litt komplisert å bli kjent med nye folk når man ikke er kjempeflink i språket, men jeg har faktisk blitt kjent med mange nye mennesker på norskkurset fordi vi snakker alltid i pausene og vi går ofte på kafé etter kurset. Jeg er også med i en organisasjon som heter frivillig.no og der kan du bli med og du jobber gratis for ideelle saker. Jeg er feks frivillig i kulturgruppa for Oslo Pride. Hva med deg, Petrus?

Petrus: Oi, jeg har ikke hørt om frivillig.no før, men det hørtes interessant ut. Men, jeg har også møtt noen på norskkurs, og jeg tror i tillegg at man møter nye mennesker gjennom fritidsinteressene sine. Jeg liker å klatre, så jeg har møtt mange på klatresenteret. Vi er ikke bestevenner, men vi snakker alltid når vi møtes, både på norsk og på engelsk. Har du fått mange nye venner i Norge, Camilla? Og hvor har du møtt dem?

Camilla: Ja, å møte noen og å få venner er to helt forskjellige ting! Jeg har noen norske venner, men det tar tid og jeg har bare vært her i 1 år. Hva med deg?

Petrus: Jeg har blitt kjent med mange av vennene til kjæresten min, som er norsk, så det hjelper. Men jeg er enig med deg i det du sier. Har du møtt noen venner på jobben?

Camilla: Ja, det er der jeg ser folk oftest og da er det lettere å bli bedre kjent og bli venner. Vi har mange like interesser og vi snakker alle sammen så mange forskjellige språk og da blir det lettere fordi det er ikke bare på norsk og da kan jeg være med på samtalene oftere også.

Petrus: Ja, alt tar mye mer tid enn jeg trodde. Men, Camilla, jeg er ganske sjenert så jeg synes det er litt vanskelig å bli kjent med nye folk. Når folk snakker til meg, synes jeg det er litt flaut å svare fordi jeg er redd for å si noe feil.

Camilla: Da har jeg et tips til deg! Du kan gå på språkafé på Lingu på nettet der er det alltid så god stemning og ingen tenker på at du er sjenert. Har du vært der? Du må prøve det.

Petrus: Ok.

Eksaminator: Da er det tid for den siste delen av prøven, og dette er igjen en individuell oppgave. I denne oppgaven skal dere uttrykke meningene deres. I denne oppgaven skal dere snakke i 1-2 minutter. 

Eksaminator: Synes du at alle ungdommer bør ta en utdanning? 

Camilla: Ja, jeg synes at alle ungdommer bør ta en utdanning. I Norge er det obligatorisk med 10 års grunnskole. Jeg har hørt at de fleste velger å gå på videregående etter ungdomsskolen. Men, etter det? Hmm, da er jeg ikke sikker på at alle må ta høyere utdanning. Hvis du vil jobbe som håndverker eller med yrkesfag så trenger du ikke å studere på universitetet og det er ikke alle som vil bli leger eller advokater. Men, etter hva jeg har hørt er Norge veldig opptatt av utdanning og at vi skal alle sammen fortsette å lære noe nytt gjennom hele livet.

Eksaminator: Hva er positivt og negativt med å jobbe veldig mye?

Petrus: Etter min mening er det både fordeler og ulemper med å jobbe mye. En fordel med å jobbe mye er at man kanskje får mye penger, men en ulempe er at man blir veldig sliten. I hjemlandet mitt er det vanlig å jobbe mange flere timer enn det er i Norge, og da er det vanskelig å kombinere familieliv med jobb. Jeg husker at pappa aldri var hjemme fordi han jobbet så mye, og det synes jeg var litt trist. I Norge virker det som om det er viktig å balansere arbeidsliv og privatliv slik at man får til begge deler. 

P: Kjempefint, da var vi ferdig med den muntlige prøven. Dere får resultatet på denne prøven om rundt 4 uker. Det var veldig hyggelig å møte dere begge og jeg ønsker dere lykke til videre. 

For å øve mer til norskprøven:  https://lingu.com/lessons/1106

Problemer med å logge inn på Lingu.com? Kontakt Pia på pia@lingu.no

Camilla Cahill

Camilla Cahill
21. jun 2021

Kommentarer